top of page

החופש הגדול  לילדי ASD-הצעות וטיפים להורים ...

 

 

החופש הגדול כבר מספר שבועות נמצא במחיצתנו אלא שעדיין אנו נמצאים בשלב שלמרבית ההורים מצוי פתרון, הקייטנה. הורים לילדים עם צרכים מיוחדים מסתייעים במסגרת  החינוך המיוחד אשר נותנת מענה גם בימי החופש הגדול. במסגרת זו לומדים הילדים עד ל 15 באוגוסט דבר שמקל על הורים רבים במציאת פתרון לחודשי יולי אוגוסט. אך יחד עם זאת, חמישה עשר  ימי חופשה, עשויים להיות מקור ללחץ כבד וייאוש. חשבתי שעם מעט הכנה מראש ניתן יהיה לשנות תחושות אלו ולנסות ליצוק הנאה גם בתקופה מאתגרת זו.

להלן מס טיפים, בתקווה שסייעו בידיכם לעבור את חופשת הקיץ באופן נעים יותר.

 ראשית נסו ליצור שגרה בתוך "האין שגרה"( החופשה), ילדים על הספקטרום מתקשים בהתמודדות עם שינויים ועל כן בתוך השינוי כדאי ליצוק מספר עוגנים שיסייעו להם לאחז בהם. נחזור מעט אחורה ונעלה את החשיבות של תכנון השבועיים הללו מראש. ההמלצה היא לתת את הדעת לתוכנית לכל יום שתכלול תכנים משתנים ותכנים קבועים. בהחלט אמליץ על שלושה פעילויות שיהיו קבועות (עוגנים) במהלך כל יום כגון :יציאה לפארק שעשועים מוצל, מותאם לשעות הבוקר המוקדמות פעילות של שעה בין 8- 9 , משחק אהוב,  יצירה אהובה שתתקיים בזמנים קבועים במהלך היום, כמו כן ניתן להציע: השתתפות בהכנת אחת מהארוחות, זה יכול להיות ארוחת בוקר, ארוחת ערב. עריכת שולחן, חיתוך ירקות, מריחה של כריך. כל בחירה מותאמת ליכולות הילד ובהמשך לתכנים שנלמדו במסגרת החינוך.

מעבר לכך הלוח זמנים היומי יכלול פרוט של פעילויות לפי שעות וכל תוכנית בסיס לשינוי. את התוכנית ניתן לעלות על מחשב ולשתף בה את הילד יום לפני או בבוקר של אותו היום. לילדים שמתקשים בקריאה ניתן לצרף תמונות-אייקונים להמחשה. ניתן לתלות את התוכנית על לוח בחדר הילד / על המקרר במקום נגיש שאליו ניתן לחזור כל פעם כדי לברר "מה עושים עכשיו?". תכנון שכזה לעיתים מצריך הכנה והתכוננות מראש כמו קניה של חומרי יצירה, אבזרים מגנים כגון יריעת ניילון לשמירה על שולחן או הרצפה (אגב ישנם לא מעט חנויות גדולות שמוכרות חומרי יצירה במחירים שפויים מאד). תכנון מקום בבית ששם ניתן יהיה לבצע את הפעילויות(מרפסת מוצלת, חדר מותאם), יתכן שתצטרכו לערוך התאמות קלות , למצוא כוננית או מדף בסמוך ושם לארגן את חומרי היצירה. המלצה, לרכוש כוננית פלסטיק פשוטה על גלגלים ואז לנידה למקום שבו תתבצע היצירה, כך ניתן לטפח את יכולת הבחירה ובכך את העצמאות. בנוסף, ניתן לנצל את זמן החופש, שבו פחות ממהרים ויש יותר זמן, כדי לעבוד על מיומנויות יום יום כגון להתלבש באופן עצמאי, לבחור בגדים מבין מספר אופציות שההורה מגיש, צחצוח שיניים, מקלחת: סיבון עצמי חפיפת ראש, ניגוב. כמובן שהכל יתבצע ברגישות בהתאם ליכולות הילד.

פעילות כגון יציאה לגינה גם שם אפשרי לתכנן וליצור מספר פעילויות אהובות כגון רכיבה על אופניים, ריצה משותפת עם הילד ממקום גבוה למקום נמוך כשנותנים ידיים, גלגולים על מרחבי דשא.

בהחלט ניתן לשלב את שאר האחים בכל אחת מפעילויות אלה

בנוסף אם קיימת אפשרות להיעזר בכל עזר אנושי אפשרי כגון: סבתא סבא, שמרטפית מוכרת שתסייע למס שעות מצומצם( אפילו שעה שעתיים). שעה של התרעננות עבורכם חשובה לא פחות ( בדקו אפשרות של להסתייע באנשי הצוות מתוך המסגרות חינוכיות, כמובן תמורת תשלום, לעיתים תמצאו שהם ישמחו לעשות זאת)

אם כל הקושי שקיים להחזיק ילד עם צרכים מיוחדים בחופשה אני מאמינה שעם מעט תכנון מפלס הלחץ ירד ויאפשר להנאה זכות כניסה.

חופשה נעימה!!!!

bottom of page